Sąmoningumo esmė



Опубликовал: Ajjana, 8-11-2020, 16:38, литовский / Pagalba sau, 1 883



Sąmoningumo esmė – tai esamu laiku vykstančių dalykų priėmimas be jokių vertinimų ar minčių apie tai, kaip norėtumėte, kad viskas vyktų.

Ši praktika yra labai efektyvi, bet norint pasiekti geriausių rezultatų, ją reikia atlikti nuolatos.

Pristatome jums 11 sąmoningumo principų, kuriais galėsite naudotis kasdieniame gyvenime.
1.
Vienintelė realybė, kurią turite, – tai momentas, tik čia, tik dabar.
Šį principą labai gerai paaiškina žinoma Budos citata: „Neužsibūkite praeityje, nesvajokite apie ateitį, visiškai susitelkite į esamą momentą.“ Praeitis – tai iliuzija, jos jau nebėra. Ateitis – dar neatėjo, vadinasi, jos dar nėra. Vienintelis realiai egzistuojantis dalykas – tai, kas su jumis vyksta čia ir dabar.
2.
Negatyvi mintis visiškai nekenksminga, bet tik tol, kol ja patikėsite
Mintys zuja mūsų galvoje kaip bitės. Jos ateina ir išeina – tai normalus procesas.
Kentėti pradedate tada, kai su jomis susiliejate, o tai dar vadinama „skraidymu su savo bitėmis“. Jeigu minutei sustosite ir stebėsite savo mintis iš šalies, suprasite labai svarbų dalyką. Galite žiūrėti į jas iš šalies – vadinasi, jos negali būti jumis! Eckhartas Tolle apie tai sako: „Koks palengvėjimas apima suvokus, kad balsas mano galvoje – visai ne aš. Kas gi aš tada? Pašalinis stebėtojas, viską stebintis iš šalies.“
3.
Jums nieko nebus už jūsų pyktį. Jūsų bausmė – pats pyktis.
Kartais visi nesusitvardome ir supykstame, bet tai retai mums padeda išspręsti problemas. Supykti labai lengva ir paprasta – kaip uždegti degtuką, bet tikroji drąsa – tai padaryti ką nors iš tikrųjų naudinga ir veiksminga, kai pagaliau suvokiame, kad dabartinis momentas yra viskas, ką turime, kad gyvenimas per trumpas, jog būtų švaistomas nusiminimui ir pykčiui.
Kaip pasakė Lao Dze: „Geriausias kovotojas niekada nepyksta.“
4.
Vidinė harmonija – tai būti savimi, nenorint, kad kiti žmonės vertintų.
Daugumai labai rūpi, ką apie juos mano kiti.
Bet jums visai nereikia kitų, kad atrastumėte tikrąjį save. Jūs tas, kas esate, ir jūsų neturi paveikti tai, ką mano kiti
. Ošo labai įkvepiančiai rašo apie tai, kaip nekreipti dėmesio, ką apie jus mano kiti: „Niekas nieko negali apie jus sakyti. Viską, ką kalba kiti, jie kalba apie save. Bet visgi jūs pradedate abejoti, nes kažkodėl kabinatės į kažkokį netikrą centrą. Šis melagingas centras visada priklauso nuo kitų, todėl jums taip svarbu, ką apie jus kalba ar galvoja kiti. Jūs žiūrite į juos, stengiatės sulaukti jų pritarimo. Norite atrodyti respektabiliai. Norite pagražinti savo ego. Juk tai tikrų tikriausia savižudybė! Užuot stebėję, kas ir ką apie jus pasakė, geriau pažvelkite į savo vidų… Kiekvieną kartą, kai jaučiatės nesmagiai, tiesiog parodote, kad gėdijatės savęs, nes jūs nežinote, kas esate. Jeigu žinotumėte, tokių problemų niekada nekiltų – jums nereikia svetimų nuomonių. Kai išgyvenate dėl to, kaip atrodote kitų žmonių akyse, prisiminkite, kad tai iš viso neturi jokios reikšmės! Faktas, kad savęs gėdijatės, liudija, jog dar nepažinote savęs. Jūs dar ne „namuose“.“
5.
Viskas šiame pasaulyje susikuria dukart, iš pradžių – jūsų galvoje, o vėliau – realiame gyvenime.
Mūsų smegenys – neįtikėtinai galingas instrumentas, kuriantis aplinkinį pasaulį.
Tiesa yra ta, kad nepradėsite veikti tol, kol jūsų smegenys nesupras, ką darote. Tad iš pradžių turi būti planas ir tikslai, o tik po to – veiksmai. „Ateitis priklauso nuo to, ką darote šiandien“, – Mohandis Gandis.
6.
Šį kelią turime nueiti patys
. Gyvenimas kupinas negandų ir nemalonumų. Niekam nepavyksta jų išvengti. Bet yra vienas dalykas, kurį mes visada kontroliuojame, – kiek pastangų ir valios įdedame į tai, kad viską nugalėtume. Jūsų laimė ar sėkmė neturi priklausyti išskirtinai nuo to, kas vyksta aplink. Viskas, ko reikia laimei, yra mūsų viduje. „Niekas, išskyrus mus pačius, mūsų neišgelbės. To niekas nepadarys, o ir negalės – net jei labai norės. Šį kelią turime įveikti patys“, – Buda.
7.
Nesąžininga, jeigu kuo nors labai tikite, bet tuo negyvenate.
Nesilenkite šiam pasauliui. Nesilenkite tam, ko iš jūsų nori visuomenė. Neišduokite tikrojo savęs dėl to, kad jus priimtų žmonės. Svarbiausia gyvenime – būti savimi ir eiti vedamam savo širdies. Leiskite savo poelgiams kalbėti už jus, ir jums taps visiškai nesvarbu, ką apie jus pasakys kiti. „Šiandien jūs – tai JŪS. Ir tai didžiausia tiesa pasaulyje. Ne daugiau nei tiesa. Niekas negali būti JUMIS labiau negu jūs PATYS“, – daktaras Sjuzas.
8.
Teisingas kelias ir lengvas kelias – labai retai yra vienas ir tas pats kelias
. Galų gale jūs suprasite, kad vienintelis dalykas pasaulyje, kuris verčia mus augti, yra kova. Ir ji to verta, patikėkite! Niekas nežadėjo, kad bus lengva: kiekvienas jūsų žingsnis bus sunkus. Bet galiausiai tai atves jus ten, kur norite. Jeigu kas nors atrodo labai sudėtinga ir neįmanoma, tai visai nereiškia, kad negalite to padaryti. Atvirkščiai, tai dar viena priežastis siekti savo tikslų. „Tie, kas nebandė pažinti tiesos, taip ir nesuprato, kodėl mes gyvename“, – Buda.
9.
Jeigu norite gauti ką nors iš gyvenimo, turite suprasti, kad už viską reikia mokėti.
Dauguma bandydami surasti gyvenimo tikslą savęs klausia: „Kas mane iš tikrųjų traukia?“ Bet tai neteisinga. Labiau priimtinas klausimas būtų „Dėl ko esu pasirengęs kentėti?“. Kai atsakysite į šį klausimą, suprasite, ko iš tikrųjų norite, ir jūsų gyvenimas taps iš tiesų sąmoningas ir visavertis. „Gyvenimas siūlo jums būtent tą patirtį, kurios reikia jūsų sąmonės evoliucijai. Kaip sužinosite, kad tai yra būtent ta patirtis, kurios jums reikia? Nes tai patirtis, kurią gaunate čia ir dabar – esamu momentu“, – Eckhartas Tolle.
10.
Superpasiekimai – tai taikaus ir sąmoningo gyvenimo priešingybė Kiek iš mūsų sudaro didžiulius darbų, kurių fiziškai neįmanoma atlikti per vieną dieną, sąrašus? Kažkodėl nusprendėme, kad svarbu visą laiką būti užsiėmusiems. Tačiau visgi gerokai racionaliau yra susikaupti ties viena užduotimi ir pamažu ją vykdyti. Nepamirškite: mums reikia laiko poilsiui ir galiausiai tam, kad pasimėgautume gražiu gyvenimu. „Turite išmokti paleisti. Nustokite nuolatos jaudintis. Jūs ir taip niekada nekontroliavote situacijos“, – Stivas Marabolis.
11.
Kai bandote viską kontroliuoti, prarandate gebėjimą mėgautis gyvenimu.
Kontroliuoti viską – skamba taip patraukliai!
Juk kiekvienas iš mūsų nori stabilumo ir komforto! Gyvenimo ironija – tokio dalyko kaip komfortas tiesiog nėra.
Mes visiškai nieko nekontroliuojame. Absoliučiai nieko.
Kuo anksčiau tai suprasime ir išmoksime gyventi lengviau, tuo mums patiems bus geriau. „Įtampa – tai, kuo save laikote. Atsipalaidavimas – tai, kas esate.“
iš ineta


  • Нравится
  • 0

Похожие публикации

savespazinimas.lt

Gfun © 2023 "Savęs Pažinimas"

Visos teisės saugomos