apie lytinę ašį



Опубликовал: Ajjana, 26-04-2020, 22:07, Научно-познавательные / литовский, 2 354



Because I'm still in love with you
I want to see you dance again
Because I'm still in love with you
On this harvest moon
- Neil Young

Vakar skaičiau apie ritualus prieš jaunatį. Jaunatis kaip naujos pradžios simbolis ir mėnulis kaip moteriškumo simbolis. Prieš jaunatį reikia tvarkytis, bute, mintyse… Pagalvojau kaip moterišką.

Dažna moteris jaučia norą sutvarkyti butą prieš nauja savo ciklą. Taip, turiu omenyje mėnesinių ciklą. Antra ciklo fazė, ta kuri ateina prieš naują pradžią, yra vadinama liuteininė. Jos metu vyraujantis hormonai gali sukelti moteriai norą tvarkytis. Man pasirodė labai simboliška.

Šiaip lytiniai hormonai yra labai plati tema ir tiesą pasakius sudėtinga. Todėl pabandysiu labai praktiškai surašyti apie šios mūsų ašies paskirtis ir sąveikas.

Pirmiausiai, lytinės ašies ir jos hormonų pagrindinis tikslas nėra dauginimasis ir mėnesinių ciklas. Pagrindinis tikslas yra mūsų kūno struktūros statyba, atnaujinimas ir palaikymas.
Lytiniai hormonai padeda mums panaudoti baltymus kuriuos mes savinames iš maisto. Jie yra atsakingi už DNR replikaciją, įvairių baltymų sintezę, taip pat imuninių elementų produkciją. Estrogenai (moteriški) inicijuoja baltymų metabolizmą, o androgenai (vyriški) užbaigia. Gal dėl to yra sakoma, kad vyras galva, o moteris kaklas. Nes vyriškų hormonų pasiekimai bus tik tokie kokius leis moteriški hormonai.

Kai aš šneku apie hormonus, ne tik apie lytinius, bet bendrai, šneku ne apie kiekius kraujyje, bet apie aktyvumus. Pirma – ar hormono aktyvumas atitinka organizmo poreikio (ar pakankamas estrogenų aktyvumas kad pastatyti gimdos gleivinę). Antra – koks yra santykis tarp hormonų (pvz., vyrauja moteriški ar vyriški hormonai, ar estrogenų atsakas atitinka folikulus stimuliuojančio hormono paklausos).

Kadangi lytiniai hormonai atsakingi už baltymų apykaitą, jų aktyvumo (pabriežiu – aktyvumo) pokyčiai turės ypač daug poveikio raumenims (skresaruožiams ir lygiosiems), kaulams, inkstams, kraujo ląstelėms. Per mažas lytinių hormonų aktyvumas sukels kaulų retėjima, raumenų masės mažėjimą (sarkopeniją). Jų per didelis aktyvumas turės įtakos miomų formavimuisi. Estrogenų aktyvumas mažesnis už androgenus prisidės prie policistinių kiaušidžių sindromo.

Tačiau ne veltui rašau kad turės įtakos/prisidės. Lytinių hormonų balansui įtakos turi kiti hormonai: kortizolis, prolaktinas, TTH, TRH, T4. Taip pat ir nervų sistemos aktyvumas.

Pabandome panagrinėti kaip kiti organai ir jų hormonai įtakoja lytinius hormonus.

Prolaktinas.
Prolaktinas (toks hipofizės hormonas) labiau mėgsta vyriškus hormonus, todėl jo aktyvumui didėjant pradės vyrauti androgenai ir gali vystytis policistinės kiaušidės.

Skydliaukė.
Tuo tarpu skydliaukės aktyvumo mažėjimas (net ir hormonams būnant kraujyje ant apatinės ribos) gali sutrumpinti mėnesinių ciklą (turiu omenyje laiką nuo pirmos kraujavimo dienos iki kitos pirmos kraujavimo dienos) ir padaryti kraujavimą ilgu ir gausiu.

Per didelis skydliaukės aktyvumas gali sukelti mėnesinių nereguliarumą, ciklui ilgėjant ir kraujavimui mažėjant, iki amenorėjos. Taip yra todėl jog skydliaukės hormonai yra kataboliniai (tai yra ardymo). Taip ardymas vyraus prieš estrogenų galimybes statyti gimdos gleivinę.

Kortizolis.
Tą pati gali padaryti kortizolis, pavyzdžiui padidėjus dėl streso. Jo aktyvumui didėjant blokuojamas estrogenų aktyvumas per lytinius hormonus surišantį baltymą. Kortizolis elgiasi taip “bjauriai” nes yra streso hormonas. Reiškia jis mobilizuoja mūsų atsargas kovai su stresu, o ne raumenų auginimui, kaulų stiprinimui ir mėnesinių ciklo palaikymui. Beje, jei daug sportuojate ir negalite priauginti raumenų – gali būti kad sportuojate per daug. Prisiminkime, kad sportas yra stresas, taigi dides kortizolio aktyvumas. Kortizolio per didelis aktyvumas gali neleisti jums atstatyti raumenų masę. Teisa, moterims tai aktualu ne tik dėl ciklo. Bet ir norint turėti gražią odą ir stiprius sąnarius. Nors vyrams šiaip irgi patiktų turėti gražia odą ir stiprius sąnarius (nebusiu seksiste). Estrogenai skatina kolageną, o kortizolis ardo. Pasekmės, strijos, raukšlės, artrozė ir t.t. Noriu pabrėžti, kad jei hiperaktyvus yra kortizolis, tai estrogenų terapija jums nepadės, ir kolagenas gerai nepasisavins. Nes tokioje situacijoje pridėjus estrogenus galima turėti neigiamu pasekmių, nes, dar kartą, santykis. Estrogenų gali būti daug, bet kortizolio daugiau. Pridėjus estrogenus galima turėti jų toksinį poveikį. Tai reiškia kad papildomi estrogenai ir toliau yra blokuojami kortizolio, bei juos sunaikinti ir išvesti iš organizmo reikia. Kas už tai atsako? Teisingai, kepenys.

Kortizolio aktyvumui patenkinti gali būti naudojamas progesteronas. Progesteronas yra dar vienas lytinis hormonas. Jis yra labai reikalingas vaisingumui. Progesteronas yra universalus karys – esant reikalui iš jo pagaminami kortizolis, estrogenai, androgenai. Todėl pastovus stresas aktyvuodamas kortizolį gali neleisti pastoti.

Kepenys.
Taigi jau šnekėjome, kad nuo kepenų priklauso kaip efektyviai mes lytinius hormonus ardome ir šaliname, taip pat ar galime juo statyti – tai yra ar kepenis pateikia pakankamai cholesterolio lytiniams hormonams statyti (taip, jie statomi iš cholesterolio). Todėl gera kepenų veikla yra labai svarbi darniai lytiniai funkcijai.

Kai lytinių hormonų aktyvumas per mažas baltymai iš mytibos nėra panaudojami, todėl mės galime jaustis blogai pavalgė mėsos, gali atsirasti bėrimai, niežulys, netoleravimo požymiai.

Dubuo.
Dar vienas svarbus aspektas dubens kraujo sąstovis. Jis susidaro kai lytiniai hormonai yra per aktyvus, arba kaip tik neaktyvus ir reikia juos aktyvuoti, arba jei mes daug sėdime, nešiojame labai aptemptus drabužius, turime stuburo problemu (!). Kai sąstovis užsibūna trinka komunikacija tarp lytinių liaukų ir hipofizės, to pasekoje lytiniai hormonai dar labiau išsibalansuoja. Taip pat sąstovis skatina uždegimą. Kaip sužinoti ar jis yra? Jei jūsų kojos yra šaltesnės už rankas tikymibė didelė, taip pat sąstovis prisideda prie kojų venų varikozės.

Man atrodo surašiau čia tik mažą dalelę visko kas vyksta.

Kada pagalvoti apie lytinių hormonų disbalansą: jei turite PMS, ciklas yra trumpesnis už 25 dienas, arba ilgesnis už 34 dienas, yra cistos, miomos, silpni plaukai, yra autoimuninės ligos, tiroiditas, kolitas, aknė, kaulų retėjimas, prostatos ligos, širdies kraujagyslių ligos, cistitai, psoriazė.

Kas toliau? Ką galima padaryti kad subalansuoti arba neišbalansuoti savo lytinius hormonus.

Miegas. Lytinių hormonų veikimo laikas yra naktis, tada jie turi savo atstatymo funkciją. Todėl kaip bebūtų nuo normalaus miego ritmo priklauso ir šių hormonų veikla.
Judėjimas. Reguliarus judėjimas ir atsikelimas nuo kedės kas valandą padeda sumažinti dubens kraujo sąstovį. Taip mes galime pagerinti ir lytinių hormonų funkciją, bei sumažinti nemalonius PMS simptomus.
Dubens sąstoviui mažinti galima naudoti ir vaistažoles, ypač jei kankina PMS, skausmingos mėnesinės. Tinka margainis, hamamelis, kraujažolė (kraujažolė ypač jei per PMS kaupiate skysčius).
Pasitikrinkite skydliaukę.
Palaikykite kepenų sveikatą. Tam labai tinka margainio, varnalešos, kiaulpienės arbatos arba preparatai. Taip pat magnio preparatai. Taip pat nepamirškime mitybos.
Kvėpuokite. Pilvinis kvėpavimas padeda palaikyti gerą kepenų veiklą, vidaus organų veiklą, mažina dubens sąstovį ir, aišku, ramina.
Ir būtinai, būtinai, būtinai mažinkite stresą. Būdų yra daug, rašiau apie juos ne kartą.
Ir taip pat labai svarbu priimti savo fiziologiją, savo cikliškumą, savo žemiškumą. Įsimylėti jį. Kaip pas Neil Young – nes vis dar myliu tave po šiuo mėnuliu.

https://mindofyourbody.com/


  • Нравится
  • 0

Похожие публикации

savespazinimas.lt

Gfun © 2023 "Savęs Pažinimas"

Visos teisės saugomos