Žemę pasiekė itin retas dvigubas Saulės žybsnis, jis sukėlė galingiausią geomagnetinę audrą



Опубликовал: Ajjana, 28-03-2024, 23:05, Научно-познавательные / литовский, 148



Mindaugas Bružas 2024 03 27 |
Magnetinės audros iki metų pabaigos
Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje buvo pastebėtos auroros po to, kai Saulės plazmos išmetimas laikinai susilpnino Žemės apsauginį skydą.

Padidėjęs X klasės žybsnių skaičius rodo, kad artėjame prie Saulės maksimumo, o tai gali lemti dažnesnes geomagnetines audras ir galimas pasekmes Žemės infrastruktūrai.


Neseniai įvykęs X klasės žybsnis, suskilęs į du vienu metu įvykusius sprogimus, sukėlė Saulės vainikinės masės išmetimą, kuris trenkėsi į Žemę ir sukėlė galingiausią per šešerius metus geomagnetinę audrą.

Geomagnetinė audra saulės pliūpsnis

Šis įvykis yra dar vienas aiškus ženklas, kad Saulė greičiausiai pasiekė savo 11 metų aktyvumo ciklo, vadinamo Saulės maksimumu, viršūnę, o tai reiškia, kad artimiausiais mėnesiais Žemė gali atsidurti daugiau tokių potencialiai pavojingų Saulės audrų ugnies linijoje.

Toks sprogimas į kosmosą paleido didžiulį plazmos ir radiacijos debesį, vadinamą vainikinės masės išmetimu (CME), kuris sekmadienį (kovo 24 d.) prasiveržė į Žemės magnetosferą. Susidūrimas sukėlė smūgines bangas per nematomą planetos s
kydą ir laikinai jį susilpnino. Dėl to Saulės spinduliuotė prasiskverbė giliau nei įprastai į atmosferą ir sukėlė auroras Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje.




Kosminių orų prognozių centro duomenimis, geomagnetinė audra per savo piką pasiekė stiprios (G4) audros statusą. Paskutinį kartą tokio stiprumo geomagnetinius sutrikimus Žemė patyrė 2017 m. rugsėjo mėn. Geomagnetinių audrų intensyvumas svyruoja nuo nedidelių (G1) iki itin stiprių (G5


  • Нравится
  • 0

Похожие публикации

savespazinimas.lt

Gfun © 2023 "Savęs Pažinimas"

Visos teisės saugomos